La Fête de la Chandeleur – pandekagedag!

Tallerken med tynde crêpes

Det vidste du ikke om den franske crêpe – eller gjorde du?

For et par år siden blev vi, efter en lang ferie, hentet af venner i lufthavnen den 2. februar. Vi blev, trods det var sen aften, inviterer hjem til lidt hygge. Vi kiggede lidt, da vi fik serveret nybagte ’Crêpes’. For selv om det er normalt at spise de tynde crêpes året rundt i Frankrig, er det alligevel ikke det man først byder sine gæster.

Vores venner fortalte, at det var en tradition at spise ’Crêpes’ 2. februar. Vi spurgte hvorfor – men det vidste de ikke.

Nysgerrig som jeg er, måtte jeg undersøge sagen…

”La Chandeleur’ er festen for lyset som afholdes nøjagtigt 40 dage efter jul. Traditionen har dybe religiøse rødder.

La Chandeleur kommer fra det franske ord chandelle (stearinlys) og henviser til den gamle skik, hvor præster velsigner kirkens stearinlys, før de tændes ved messens begyndelse. Stearinlysene erstatter faklerne og holdes tændt for at symbolisere lys, renhed og for at afværge det onde. De troende tager et lys med hjem og sætter det i vinduet denne dag.

At tænde lyset er symbolet for Kristus som værende ”verdens lys”. Det forklarer, hvorfor Chandeleur også kaldes ”Fête de la Lumière”, som betyder ’Festen for lyset’ (ikke at forveksle med Lyons “Fête des lumière” i December, som betyder ’lysets fest’).

Denne fejring af lyset markerer Jesus første rejse til templet i Jerusalem og renselse af Jomfru Maria (i den katolske kirke blev kvinder betragtet som ’uren’ indtil seks uger efter fødslen).

Den katolske helligdag blev populariseret af pave Gelasius I i 494 e.Kr. og fejret med en procession med levende lys gennem gaderne.

Men HVORFOR spiser franskmændene crêpes på ‘La Chandeleur’?

På trods af de religiøse rødder fejres “La Chandeleur” i dag, uanset hvad ens religiøse overbevisning er… alle spiser Crêpes! Også selv om mange franskmænd næppe kan fortælle, hvorfor! Det hele handler om overtro, som kan spores tilbage til romertiden.

Dengang troede man, at hvis man lavede crêpes, ville det bringe held og en god høst.

Det siges at: ’Qui mange des crêpes quand la Chandeleur est arrivée, est sûr d’avoir argent pendant l’année’. (‘Den, der spiser crêpes til Chandeleur, vil have penge hele året rundt’) og ‘Si point ne veut de blé charbonneux Mange des crêpes à la Chandeleur’ (‘Hvis du ikke ønsker rådne hvede, spis crêpes under Chandeleur’).

Men crêpen måtte laves på en særlig måde! Traditionen tilsiger, at man skulle vende den første crêpe i luften. Man skulle kaste den op i luften med højre hånd og holde en guldmønt med kong Louis’s motiv, i venstre hånd. Guldmønten skulle derefter rulles ind i crêpen og placeret i herrens soveværelse på toppen af ​​et skab indtil det følgende år.

Året efter skulle mønten fjernes fra den et år gamle crêpe og gives til den første fattige person man mødte, for at sikre velstand indtil næste chandeleur!

Under de romerske festligheder uddelte man crêpes til pilgrimmene, der deltog i processionen, fordi den runde form og den gyldne farve på pandekagerne symboliserer solskin og forårets komme.

I dag findes de store processioner med levende lys og andre ritualer ikke, men traditionen med at spise crêpes på Chandeleur forbliver – heldigvis.

Dagen markeres også i Danmark og USA

I Danmark kender vi dagen som Kyndelmisse. Det er den dag, halvdelen af vinteren er gået, hvilket også ligger til grund for vendingen om at, kyndelmisse slår sin knude. Kyndelmisse som helligdag blev afskaffet i 1770.

”La Chandeleur” er samme dag som Amerikanerne fejrer Groundhog Day – altså den tradition som stammer fra den hollandske overtro fra Pennsylvania som tilsiger, at hvis murmeldyret kommer ud af dens hule på denne dag, ser sin skygge på grund af klart vejr, og trækker sig tilbage til sin hule, vil vinteren fortsætte yderligere seks uger; men hvis den ikke ser sin skygge på grund af overskyet vejr, kommer foråret tidligt.

Bag selv de lækre tynde crêps

Før jeg røber den lækre og superenkle crêpe-opskrift, er her et par ting, som du bør vide når du laver og spiser de søde crêpes.

Crêpes er ikke som danske pandekager: Dejen til crêpes er meget tynd og der er ingen syrende ingredienser som natron eller bagepulver. Dette er hovedårsagen til, at franske pandekager er så tynde sammenlignet med de danske ’fluffy’ pandekager.

Lad dejen sætte sig ved at lade den hvile i 30 minutter, det giver endnu fladere crêpes

Den hemmelige ingrediens i opskriften er æg. Der er langt flere æg i “ægte” franske crêpe-opskrifter. De ekstra æg er hemmeligheden bag den fantastisk sart smagende crêpe.

Ingredienser: En typisk fransk crêpe-opskrift indeholder normalt 5 basale ingredienser: mel, mælk, æg, smør og sukker. Lav dine crêpe på en non-stick crêpe pande, så bliver det en leg.

Spis crêpe til både middag og dessert: Tilbered nogle salte crêpes (uden sukker) og fyld dem med ost, skinke eller hvad som helst. Server derefter et par crêpes, hvor du har tilsat sukker – og hvor topping kan være Nutella, marmelade eller ’Sucre et citron’, sukker med citron – mums.

Som alle opskrifter er der altid variationer. Juster denne opskrift efter din smag. Bare sørg for, at dejen er tynd, ellers vil crêpen blive for tyk.

Denne opskrift giver 8 store tynde crêpes. Tilbered dem ikke mere end et minuts tid på hver side eller indtil de er let gyldne.

INGREDIENSER

250 gram hvedemel
4 æg
500 ml mælk
30 gram smeltet smør
20 gram sukker – til dessertcrêpes (erstattes af et nip salt, hvis det skal være madcrêpes)

Valgfrit: saft af en appelsin eller citron. Vaniljekorn

Tilberedning

Bland melet og sukker i en skål. Lav et hul i midten af ​​melet og tilsæt æggene. Begynd at røre med samme, mens du tilsætter mælk lidt ad gangen. Hvis du ikke røre, vil dejen klumpe.

Rør det smeltede smør i. Dejen må ikke være tyk. Er den det, tilsæt mere mælk.

Dæk og lad hvile i 30 minutter.

Varm en crêpe-panden med lidt smør.

Bag crêpene som små tynde ’pandekager’ cirka et minut, eller indtil crêpe er gyldenbrun.

Bon Appétit et Bonne fête

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

The maximum upload file size: 256 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.