Katharene

’Pays Cathare’ er et historisk område i det sydlige Frankrig. I det XIIth århundrede udviklede en kristen religion, forskellig fra katolicismen sig – katharisme.

Katharerne, hvis navn som kommer af de græske ‘katharos = de rene’.

De holdt især til i Sydfrankrig, hvor de prædikede en kristendom indeholdende en ond skabergud og en god forløsergud, en Jesus som ikke var menneske, djævleuddrivelse og reinkarnation og uden treenigheden, kødets opstandelse og Det Gamle Testamente.

Deres store udbredelse var en torn i øjet på paven af religiøse grunde såvel som den franske konge af politiske ditto. I fællesskab organiserede de det såkaldte ‘Albigenser-korstog, der i 1209-1229 systematisk forsøgte at udrydde den, i pavens øjne, afvigende tro.

Dette korstog udviklede sig hurtigt til en geopolitisk krig mellem de nordlige og de Occitanske Grever. Det lykkedes dog ikke paven og kongen at udrydde katharerne. Så efter næsten 25 år oprettede de Inkvisitionen, som en gang for alle skulle finde og udrydde katharerne.

Trods tortur og utallige massakrer, der sjældent var set i Europa, lykkedes det først Inkvisitionen endelig at få udryddet katharerne i 1244 med faldet af Montségur. Selv om katharerne blev udryddet, er de fortsat et symbol på tolerance, frihed og åbenhed i den Occitanske kultur. De efterlod sine mærker på denne jord og deres identitet.

I dag er der kun få spor tilbage af historien. De Slotte, klostre og museer som stadig findes i ’Pays Cathare’ ’ katharernes land – er symboler på deres kamp; Slottene blev brugt som tilflugtssted for katharerne og måtte stå for mange belejringer. Klostre, hvis funktion var at styrke den katolske position støttede korstoget.

Gennem århundreder har monumenterne ændret sig, men deres historie vil altid være knyttet til tragedien i middelalderen. Området vil altid være deres land, ‘Pays Cathares’!

Oplev Slottene i ’Katharenes land”. De fleste borgruiner, som i dag kaldes “Kathar-slotte”, har ingen relation til historien om den dualistiske sekt fra det tolvte århundredes Occitanien. Disse fæstninger blev i sin tid bygget for at sikre grænsen mod Aragonien, der regelmæssigt belejrede området.

Carcassonne, den fantastiske middelalderby, spillede tidligere en stor rolle i grænsebevogtningen. I sin forsvarslinie havde den sine ’5 sønner’ : Château Aguilar, Château Peyrepertuse, Château Puilaurens, Château Queribus og Château Termes.

Hver især er de prestigefyldte steder kendt på grund af deres historie samt kraftfulde og betagende arkitektur. Både Carcassonne og de 5 sønner ligger tæt på Hotel Axat. Alle inden for en radius af 60 km med Château Puilaurens tættest på (8 km), Château Queribus (35 km) og Château Peyrepertuse (43 km).

Comments are closed.