rejs2020 program

Floden Aude blomster på venstre sideSydfranske Oplevelser

– Eventyrrejse for mennesker med sans for forkælelse

 

Rejseperiode:
11.09.2020 – 18.09.2020

 

 

Herunder finder du forslag til et program med gode oplevelser. Vi tilpasser programmet i forhold til dig og din gruppe. Fang mig på telefonen og lad os få en uforpligtende snak: +45 51 24 41 24

MANDAG 31.08.2020 – DIREKTE FLYVNING FRA KØBENHAVN TIL SYDFRANKRIG

slusesystem i Sydfrankrig

I flyver fra København til Montpellier i Sydfrankrig, hvor Chéri, den ene part af jeres danske værter, står og venter på at I ankommer.

På turen til Axat får I rig lejlighed til at se Sydfrankrig åbne sig med cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer.

Vi kører i vores egen bus, og på vejen til Axat stopper vi ved den gamle historiske middelalderby Beziér. Her holder vi en lille pause for at strække benene og nyder den lille sandwich Gert har lavet til os, inden vi besøger den imponerende gamle sluse.

Canal du Midi er den ældst forarbejdede kanal i verden.

Det tog 12.000 mænd 14 år at grave kanalen som betyder at man kan sejle mellem Middelhavet og Atlanterhavet. Da de var færdige, havde de fjernet over 7 millioner kubikmeter jord.

Kanalen er et enestående ingeniørarbejde med over 320 sluser, opdæmninger og andre imponerende bygningsværker. Vi skal se verdens første trappesluse – ’Les 9 écluses de Fonseranes’: Slusen har ni  slusekamre, som strækker sig over 300 m.

Når vi kommer frem til Hotel Axat, har fået bagagen op på værelserne og sundet os lidt, mødes vi til en kort introduktion af ugen der kommer, og området omkring os.

Chefkokken byder på en tiltrængt middag med udsøgt vin. I stuen serveres kaffe inden vi går til ro.

TIRSDAG 01.09.2020 – BYEN AXAT OG HONNINGVÆRKSTEDET

Smal gade i Axat

Vi starter dagen med en lille slentretur i smalle gader, og oplever sjælen af den hyggelige lille by Axat. Vi hører lidt om byens historie, ser hvor butikkerne er m.v.

Turen går videre ud i de smukke og prægtige Pyrenæer, hvor vi indsnuser den rene bjergluft. Måske er vi så heldige at et vildsvin krydser vores vej – eller at en kongeørn flyver hen over os..

Turen er på ca. 5 km. Når vi har samlet appetit til frokosten, serverer Gert lækkerier i slotshaven.

Om eftermiddagen besøger vi byens lille honningværksted, hvor der er mulighed for at smage honning fra blomster, vi ikke kender i Danmark.

Honning er en koncentreret vandig opløsning af druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose) i stort set lige mængde, som er dannet af biens enzymer ud fra blomsternektarens sukker. Viste du, at Akacie indeholder mere frugtsukker end de fleste andre planter? Det er det høje indhold, som gør akaciehonning flydende – det gælder også for vores bjergakaciehonning.

I honningværkstedet kan vi dufte til de underskønne, forskelligartede og håndlavede håndsæber og opdage de indbydende honningkager med alskens lækkerier lige fra ingefær til figner. Det er honningkrydderkage, som de kun kan fremstilles i ‘Europas Honningkrukke’!

Der er selvfølgelig mulighed for at købe lidt af lækkerierne med hjem – enten til dig selv eller en du har kær.

 

ONSDAG 02.09.2020 – LIMOUX, BOBLER OG ANDRE LÆKKERIER 

Vi kører til den lille by Limoux, som ligger cirka 35 km kørsel fra Axat. Vi nyder en kop kaffe på det gamle torv og indsnuser atmosfæren i byens gader.

Vi fortsætter til vinhuset Maison Guinot, som stammer fra 1875. Her værner man stolt om vintraditionerne. Selvom den moderne teknologi for længst har udviklet teknikker, der automatisk vender vinflaskerne, gør man hos Maison Guinot en dyd ud af stadig at vende de mousserende vine i hånden med den traditionelle metode.

Vi skal smage den vidunderlige mousserende Blanquette de Limoux.

Husets vinkælder, som rummer 2500 m2,  indeholder 30.000 flasker, og i løbet af 30 dage vendes flaskerne 1/4 omgang hver eneste dag. Blanquette de Limoux menes at være Frankrigs første mousserende vin. Tæt på Limoux ligger det gamle munkekloster Saint-Hilaire, hvor man mener, benediktinerne var de første, der opfandt den boblende vin.

Bag klosterets smukke søjlegange og tykke mure har man fundet munkenes skrifter, som helt tilbage i 1531 berettede om den traditionelle vinmetode. I dag er Saint-Hilaire et fredfyldt sted, hvor folk kommer for at læse, studere og skrive. Med os har vi Gerts dejlige frokost.

LOKALE DELIKATESSER HOS MAISON J. AYMERIC

udstilling med lokale delikatesser

Godt mætte af både historie, frokost og herlige bobler vender vi næsen hjemad, men inden lægger vi lige vejen omkring endnu et lille hyggeligt sted.

Vi besøger ’Maison J. Aymeric’. Maison J. Aymeric er en lille familievirksomhed, som begyndte i byen Limoux.

Grundlæggeren Joseph Americ, som var uddannet slagter, begyndte at henkoge sin hjemmelavede og populære Fricassée, så den kunne holde sig længere. Ofte kom kunderne nemlig langvejs fra, og på denne måde skulle de ikke tage rejsen så ofte. Hurtigt fik andre hjemmelavede specialiteter samme behandling.

Idag har de et stort udvalg af håndværksskabte delikatesseprodukter. Du kan finder alt lige fra ‘Terrine de sanglier au Maury’ – som er en hjemmelavet pâte med den lokale søde Maury vin – til ‘Cassoulet au confit de canard’. Det sidste er den lokale ret, som bondekonerne i Castelnaudary lavede til soldaterne under englændernes belejring af byen under hundredesårs krigen. Retten tilberedes af syltet and, Toulouse pølse og store hvide bønner. Du kan selvfølgelig også finde ‘Limonade artisanale cerise griotte’ – den friske håndlavede syrlige kirsebærsaft samt fransk nougat.

Under besøget her kan vi drikke kaffe og købe lokale lækkerier.

 

TORSDAG 03.09.2020 -BETAGENDE GORGE DE GALAMUS

kløft med kloster

Et besøg i ”Gorge de Galamus” giver dig en gåsehudsfremkaldende oplevelse.

Gorge betyder kløft, og denne kløft er 400m dyb og over 2,5 km lang. Selve kløften er skabet af floden Agly, der gennem millioner af år langsomt har skåret sig vej ned gennem de smukke kalksten.

Højt oppe på kløftens væg går den gamle vej fra 1894. Vejen blev hugget ind i den lodrette klippe og er fortsat den eneste vej som forbinder baglandet i Corbiere med hovedvejen i St. Paul.

I den sydlige ende af kløften ligger det lille pilgrimkloster St.Antoine-De-Galamus, som klamrer sig til klippeafsatsen.

Klostret besøges via en smuk, lille smal og naturlig sti.  Det er også muligt at gå et stykke ud i kløften for at betragte dette fantastiske sted med al sin skønhed.

VIN I MØLLERENS BY

Udsigt over dalen

For foden af den mægtige borg ligger den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle – som stadig er i drift den dag i dag – troner på toppen af den lille by.

Byen er gjort berømt af den anerkendte forfatter Alphonse Daudet via ‘Lettres de mon moulin‘. ‘Breve fra min mølle’ er en af fransk litteraturs perler. Det er en samling charmerende noveller fra 1800-tallets Occitanien, skrevet med fantasi og indlevelse, humor og stor fortælleglæde. I sine noveller skildrer Daudet egnens natur og folkeliv i brydningstidens Frankrig i 1800-tallet.

Daudets novelle fra landsbyen handler om Sognepræsten i Cucugnan. Sognepræsten fortæller i en prædiken, at han drømte, at troen ikke længere var til stede blandt indbyggerne i Cucugnan. Præsten rejser fra Paradiset for at finde sine sognebørn i Skærsilden. Men præsten fandt ikke sine sognebørn i Skærsilden, men derimod i helvede. Præsten fortalte, at han derefter lavede en plan for tilgivelse, så alle de afdøde indbyggere fra landsbyen Cucugnan kunne genoprette deres tro og komme hjem til Paradiset.

Her er der mulighed for en lille gåtur, at købe en kop kaffe og en håndværkslavet småkage, bagt på mel fra det smukke mølle. Indsnus dette lille sted og nyd stemningen.

LANGUEDOC-VINENE
Kældermester tager vinprøve fra de store træfade med vin

Du bevæger dig rundt i vinområdet Languedoc-Roussillon.  Landskabet er smukt og dramatisk med stejle klipper, her dyrkes hovedsagelig vin og oliven.

Områdets vinhistorie går helt tilbage til 700-tallet. Det har været en dramatisk historie med rigdom og høj kvalitet, indtil vinlusen satte en stopper for det. Så sent som omkring 1980 var kvaliteten af vinene i bedste fald kun på det jævne, men seriøse dyrkere, som satsede på kvalitet frem for kvantitet, har siden vist vejen.

I dag er Languedoc-Roussillon leverandør af en lang række fremragende vine. Vi vil stifte bekendtskab med et bredt udvalg af herlige vine både hjemme i restauranten hos Gert, men også når vi er på eventyr. Bl.a. skal vi smage vin fra det lille vineri Château Trillol, hvor de laver herlig Corbiere-vin, som vi nyder til vores medbraget frokost.

FREDAG 04.09.2020 – MIDDELALDERFÆSTNING –  CARCASSONNE

Middelalderbyen Carcasson i aftenrøde. Der er lys på byen

I 1209 sendte paven et korstog mod katharerne, som paven betragtede som kættere. Katharerne havde gjort Languedoc til deres hovedsæde. Alle herremændene fra Midi gjorde sig klar til kamp, herunder Trencavel, vicomten (visegreven) af Carcassonne, Béziers og Albi som var katharernes højborge.

Efter erobringen af Béziers og massakren på befolkningen, søgte korsriddernes største fjende tilflugt i Carcassonne. Derefter begyndte belejringen… Den imponerende fæstning har ikke færre end 52 tårne og en borgmur på over 3 km.

Der er tid til at kan du udforske de små, smalle gader, opleve den fantastiske katedral eller sidde på en af de mange, gamle torve og nyde en kold øl eller en ægte fransk espresso.
Vores frokostrestaurant, som sætter os tilbage til Middelalderen, byder på en regional specialitet.

LØRDAG 05.09.2020 – CHÂTEAU PUILAURENS

Borg ligger på toppen af et bjerg

Vi går, friske og veloplagte, de 9 km til den flotte borg Château Puilaurens, som troner frem fra sin 700 meter høje klippe i bunden af Boulzare-dalen.

Borgen har skiftevis været på franske og spanske hænder. I 1162 overgik borgen til Kongen af Aragon. Som aragonisk ejendom lå det uden for det område, som kongens korsfarerne dominerede under Kathar-krigen, og den var tilflugtssted for dem, der flygtede fra kongens styrker. De, der søgte tilflugt på borgen, var både katharer og herremænd, som havde tabt deres ejendom som følge af deres modstand mod korsfarerne.

Med i rygsækken har vi Gerts sandwich, som vi spiser i den imponerende borggård inden vi bevæger os til ydersiden af borgen og ser ud over de tre dale.

Tilbage i Axat kan du nå et lille hvil, spille petanque på den lokale petanquebane eller bare sidde ved floden med et køligt glas rosé og dyppe tæerne i floden inden kokken tænder op i den store grill. Og mens mørket sænker sig, spiser vi herlig mad, med god vin til. Ren nydelse!

SØNDAG 06.09.2020 – OPLEV DET ÆGTE FRANKRIG

Markedsbod med røget skinker, pølser, oste mv.

Det kulørte og velduftende marked er ikke blot stedet, hvor du kan købe friske grøntsager, frugt, fisk, brød, ost og en lang række andre lækkerier. For de lokale har turen til markedet nærmest karakter af et ritual, som er en fast del af livsstilen i Sydfrankrig.

Her er man ikke bange for at bruge lidt ekstra tid på at høre om familien, og man tager sig også gerne tid til at vende verdenssituationen over en kop kaffe eller en tidlig Pastis på den nærliggende café.

I weekenden er hele familien med. Det er her, de mødes, socialiserer, går tur og oser. For den besøgende er der ikke nogen bedre måde at friske sit fransk op på. Det er en oplagt mulighed for at møde lokalbefolkningen, præcis som de er.

Og hvem kan modstå glæden ved at købe friske oliven, store saftige svesker, hjemmelavet ost, fransk nougat og stor saftige frugter eller økologiske grøntsager, der dyrkes inden for 30 km’s afstand?

 

RENNES LE CHÂTEAU

Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området.

Den smukke maleriske landsby er blevet kendt langt ud over Frankrigs grænser. Det skyldes bl.a. Dan Brown’s “Da Vinci mysteriet”.

På trods af at den lille by har blot 71 indbyggere – de færreste bosiddende i selve byen – så besøges den af tusindvis af nysgerrige.

Der er noget mystisk og uforklarligt over kirken og den lille landsby. Er det her tempelherrernes skjulte deres rigdomme? Er det her den sande historie om Marie Magdalene og Jesus skal findes?

Vi besøger den gamle kirke og hører om præstens hemmeligheder. Vi besøger hans fantastiske bibliotekstårn og det smukke orangeri, hvorfra der er en storslået udsigt over dalen. Og vi spiser vores medbragte sandwich på vejen.

Om eftermiddagen er der tid til at pakke, gå den sidste tur og indsnuse den friske bjergluft inden ‘Le Chef’ præsenterer rejsens sidste aftenmåltid.

MANDAG 07.09.2020 – UDE GODT MEN HJEMME BEDST…

tegning af pige som slipper en ballon

Selv om det vil være vemodigt, er det tid til at tage afsked for denne gang.

I bliver hentet ved hotellet af bussen, og kørt til lufthavnen. Og nu sættes næsen mod Danmark med kufferten fuld af gode oplevelser, herlige minder og livsglæde – nok til at holde næsen oven vande til næste eventyr…

 

Tak for denne gang og på gensyn!

 

herunder
kan I
finde link til program, pris og anden info

Bo og smag på Pyrenæerne  

Klik her og læs, hvad prisen dækker

Kontakt os

Klik tilbage til rejsens forside

Comments are closed.