Ældresagen – Værløse lokal afdeling

Floden Aude blomster på venstre sideÆldre Sagen Værløse

– Eventyrrejse for mennesker med sans for forkælelse

 

Rejseperiode:
03.05.2021 – 10.05.2021

 

Denne rejse, som vi har arrangeret i samarbejde med Knud Vedel fra Ældre Sagen Værløse, er en kombination af store kultur- og naturoplevelser, herlige oplevelser  og godt selskab.

Dagene er nøje tilrettelagt, så vi oplever forskelligartet natur, små hemmelige steder, den lokale befolkning og på toppen af det hele, herlig mad!

Hver dag vil ‘Le Chef’ tage imod os i Restauranten – Stedet, hvor autentisk mad, vin og kultur møder dansk kreativitet i et smagfuldt univers. Her banker hjertet for god kvalitet, lækre råvarer og smagfulde oplevelser.

Morgenmaden byder på buffet med lidt af hvert. Frokost består af sandwich, picnic eller vi spiser på lokal restaurant. Hver aften tryller Gert med potter og pander og frembringer en lækker 3-retters menu med årstidens lokale råvarer og herlige egns specialiteter. Hertil serveres lokale vine og friskt kildevand fra byens egene kilde.

Nedenfor kan du læse lidt mere om de enkelte udflugter.

 

MANDAG 03.05.2021 – DIREKTE FLYVNING FRA KØBENHAVN TIL SYDFRANKRIG

slusesystem i Sydfrankrig

I flyver fra København til Montpellier i Sydfrankrig, hvor Chéri, den ene part af jeres danske værter, står og venter på at I ankommer.

På turen til Axat får I rig lejlighed til at se Sydfrankrig åbne sig med cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer.

Vi kører i vores egen bus, og på vejen til Axat stopper vi ved den gamle historiske middelalderby Beziér. Her holder vi en lille pause for at strække benene og nyder den lille sandwich Gert har lavet til os, inden vi besøger den imponerende gamle sluse.

Canal du Midi er den ældst forarbejdede kanal i verden.

Det tog 12.000 mænd 14 år at grave kanalen som betyder at man kan sejle mellem Middelhavet og Atlanterhavet. Da de var færdige, havde de fjernet over 7 millioner kubikmeter jord.

Kanalen er et enestående ingeniørarbejde med over 320 sluser, opdæmninger og andre imponerende bygningsværker. Vi skal se verdens første trappesluse – ’Les 9 écluses de Fonseranes’: Slusen har ni  slusekamre, som strækker sig over 300 m.

Når vi kommer frem til Hotel Axat, har fået bagagen op på værelserne og sundet os lidt, mødes vi til en kort introduktion af ugen der kommer, og området omkring os.

Chefkokken byder på en tiltrængt middag med udsøgt vin. I stuen serveres kaffe inden vi går til ro.

TIRSDAG 04.05.2021 – GORGE ST. JAUME. PÅ OPDAGELSE OG MAD I DET FRIEn mand går på gangbro på klippevæggen i en kløft

Vi kører, friske og veloplagte, til kløften Gorge de St.Jaume, som kunne være taget ud af historien om ’Ronja Røverdatter’. Vi går langs kløften, hvor væggene danner en naturlig stenhave, med vilde blomster og flotte bregner i alle revner. Når vi er fordi den lille vandmølle, kommer vi til de to gamle slotsruiner, Château Sabarda og Saint. Pierre. Château St. Pierre er en gammel middelalderlig borg, som var af stor betydning i Fenouillèdes historie. Det var opført i ægte Occitansk byggestil, hvor både slottet og landsbyen var beskyttet af en forsvarsmur. Over for St. Pierre ligger Château Sabardas som var med til at forsvare St. Pierre. De to forsvarsborge ligger ikke mere end et par hundrede meter fra hinanden, hvilket, tilbage i Middelalderen, gav en optimal beskyttelse. St. Pierre er i dag under renovering. Vi besøger slotsruinen. På tilbagevejen får vi et kig af Castle Fizel – den tredje borg i området. Den ligger stolt på sin klippe i 500 højde. Dens rolle var, sammen med Sabarda og St. Pierre at overvåge dalen og beskytte landsbyen. Slottet blev opført i det 10. århundrede. I 1258 overgik slottet til Aragon, som moderniserede det i 1500 tallet.

Tilbage ved lille kapel ’Notre Dame de Laval’, mødes vi med kokken, som har tændt op i den store grill. Og inden eftermiddagen forvandles til hygge og leg, spiser vi herlig mad, med god vin til – ren nydelse. Godt mætte af dagens oplevelser og kokkens herlige mad, tager tilbage vi til hotellet. Om aftenen serveres pølse- og ostebord med lokale delikatesser.

ONSDAG 05.05.2021 – LIMOUX, BOBLER OG ANDRE LÆKKERIER 

Vi kører til den lille by Limoux, som ligger cirka 35 km kørsel fra Axat. Vi indsnuser atmosfæren i byens gamle gader og fortsætter til vinhuset Maison Guinot, som stammer fra 1875.

Her værner man stolt om vintraditionerne. Selvom den moderne teknologi for længst har udviklet teknikker, der automatisk vender vinflaskerne, gør man hos Maison Guinot en dyd ud af stadig at vende de mousserende vine i hånden med den traditionelle metode.

Husets vinkælder, som rummer 2500 m2,  indeholder 30.000 flasker, og i løbet af 30 dage vendes flaskerne 1/4 omgang hver eneste dag. Blanquette de Limoux menes at være Frankrigs første mousserende vin. Tæt på Limoux ligger det gamle munkekloster Saint-Hilaire, hvor man mener, benediktinerne var de første, der opfandt den boblende vin.

Bag klosterets smukke søjlegange og tykke mure har man fundet munkenes skrifter, som helt tilbage i 1531 berettede om den traditionelle vinmetode. I dag er Saint-Hilaire et fredfyldt sted, hvor folk kommer for at læse, studere og skrive.

Vi skal smage den vidunderlige mousserende Blanquette de Limoux og med os har vi Gerts dejlige frokost.

LOKALE DELIKATESSER HOS MAISON J. AYMERIC

udstilling med lokale delikatesser

Godt mætte af både historie, frokost og herlige bobler vender vi næsen hjemad, men inden lægger vi lige vejen omkring endnu et lille hyggeligt sted.

Vi besøger ’Maison J. Aymeric’. Maison J. Aymeric er en lille familievirksomhed, som begyndte i byen Limoux.

Grundlæggeren Joseph Americ, som var uddannet slagter, begyndte at henkoge sin hjemmelavede og populære Fricassée, så den kunne holde sig længere. Ofte kom kunderne nemlig langvejs fra, og på denne måde skulle de ikke tage rejsen så ofte. Hurtigt fik andre hjemmelavede specialiteter samme behandling.

Idag har de et stort udvalg af håndværksskabte delikatesseprodukter. Du kan finder alt lige fra ‘Terrine de sanglier au Maury’ – som er en hjemmelavet pâte med den lokale søde Maury vin – til ‘Cassoulet au confit de canard’. Det sidste er den lokale ret, som bondekonerne i Castelnaudary lavede til soldaterne under englændernes belejring af byen under hundredesårs krigen. Retten tilberedes af syltet and, Toulouse pølse og store hvide bønner. Du kan selvfølgelig også finde ‘Limonade artisanale cerise griotte’ – den friske håndlavede syrlige kirsebærsaft samt fransk nougat.

Under besøget her kan vi drikke kaffe og købe lokale lækkerier.

Vi fortsætter sydpå og gør et lille stop i byen, Quillan, Landsbyen, der domineres af ruinerne af en imponerende fæstning. Efter en lang dag, når vi ikke at kravle op på fæstningen. Til gengæld ser vi om Knud Vedel er hjemme og om han måske byder inden for.

TORSDAG 06.05.2021 – MIDDELALDERFÆSTNING   CARCASSONNE

Middelalderbyen Carcasson i aftenrøde. Der er lys på byen

I 1209 sendte paven et korstog mod katharerne, som paven betragtede som kættere. Katharerne havde gjort Languedoc til deres hovedsæde. Alle herremændene fra Midi gjorde sig klar til kamp, herunder Trencavel, vicomten (visegreven) af Carcassonne, Béziers og Albi som var katharernes højborge.

Efter erobringen af Béziers og massakren på befolkningen, søgte korsriddernes største fjende tilflugt i Carcassonne. Derefter begyndte belejringen… Den imponerende fæstning har ikke færre end 52 tårne og en borgmur på over 3 km.

Der er tid til at kan du udforske de små, smalle gader, opleve den fantastiske katedral eller sidde på en af de mange, gamle torve og nyde en kold øl eller en ægte fransk espresso.
Vores frokostrestaurant, som sætter os tilbage til Middelalderen, byder på en regional specialitet.

 

FREDAG 07.05.2021 – BYEN AXAT OG HONNINGVÆRKSTEDET

Smal gade i Axat

Vi starter dagen med en lille slentretur i smalle gader, og oplever sjælen af den hyggelige lille by Axat. Vi hører lidt om byens historie, ser hvor butikkerne er m.v.

Turen går videre ud i de smukke og prægtige Pyrenæer, hvor vi indsnuser den rene bjergluft. Måske er vi så heldige at et vildsvin krydser vores vej – eller at en kongeørn flyver hen over os..

Turen er på ca. 5 km. Når vi har samlet appetit til frokosten, serverer Gert lækkerier i slotshaven.

Om eftermiddagen besøger vi byens lille honningværksted, hvor der er mulighed for at smage honning fra blomster, vi ikke kender i Danmark.

Honning er en koncentreret vandig opløsning af druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose) i stort set lige mængde, som er dannet af biens enzymer ud fra blomsternektarens sukker. Viste du, at Akacie indeholder mere frugtsukker end de fleste andre planter? Det er det høje indhold, som gør akaciehonning flydende – det gælder også for vores bjergakaciehonning.

I honningværkstedet kan vi dufte til de underskønne, forskelligartede og håndlavede håndsæber og opdage de indbydende honningkager med alskens lækkerier lige fra ingefær til figner. Det er honningkrydderkage, som de kun kan fremstilles i ‘Europas Honningkrukke’!

Der er selvfølgelig mulighed for at købe lidt af lækkerierne med hjem – enten til dig selv eller en du har kær.

Resten af dagen kan du bruge som du lyster. Gå en lille tur i eller omkring byen, spil pétanque på byens pétanquebane, sid i skyggen med en god bog eller dyp tæerne i floden.

 

 

 

LØRDAG 08.05.2021 – BETAGENDE GORGE DE GALAMUS

kløft med kloster

Et besøg i ”Gorge de Galamus” giver dig en gåsehudsfremkaldende oplevelse.

Gorge betyder kløft, og denne kløft er 400m dyb og over 2,5 km lang. Selve kløften er skabet af floden Agly, der gennem millioner af år langsomt har skåret sig vej ned gennem de smukke kalksten.

Højt oppe på kløftens væg går den gamle vej fra 1894. Vejen blev hugget ind i den lodrette klippe og er fortsat den eneste vej som forbinder baglandet i Corbiere med hovedvejen i St. Paul.

I den sydlige ende af kløften ligger det lille pilgrimkloster St.Antoine-De-Galamus, som klamrer sig til klippeafsatsen.

Klostret besøges via en smuk, lille smal og naturlig sti.  Det er også muligt at gå et stykke ud i kløften for at betragte dette fantastiske sted med al sin skønhed.

VIN I MØLLERENS BY

Udsigt over dalen

For foden af den mægtige borg ligger den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle – som stadig er i drift den dag i dag – troner på toppen af den lille by.

Byen er gjort berømt af den anerkendte forfatter Alphonse Daudet via ‘Lettres de mon moulin‘. ‘Breve fra min mølle’ er en af fransk litteraturs perler. Det er en samling charmerende noveller fra 1800-tallets Occitanien, skrevet med fantasi og indlevelse, humor og stor fortælleglæde. I sine noveller skildrer Daudet egnens natur og folkeliv i brydningstidens Frankrig i 1800-tallet.

Daudets novelle fra landsbyen handler om Sognepræsten i Cucugnan. Sognepræsten fortæller i en prædiken, at han drømte, at troen ikke længere var til stede blandt indbyggerne i Cucugnan. Præsten rejser fra Paradiset for at finde sine sognebørn i Skærsilden. Men præsten fandt ikke sine sognebørn i Skærsilden, men derimod i helvede. Præsten fortalte, at han derefter lavede en plan for tilgivelse, så alle de afdøde indbyggere fra landsbyen Cucugnan kunne genoprette deres tro og komme hjem til Paradiset.

Her er der mulighed for en lille gåtur, at købe en kop kaffe og en håndværkslavet småkage, bagt på mel fra det smukke mølle. Indsnus dette lille sted og nyd stemningen.

LANGUEDOC-VINENE
Kældermester tager vinprøve fra de store træfade med vin

Du bevæger dig rundt i vinområdet Languedoc-Roussillon.  Landskabet er smukt og dramatisk med stejle klipper, her dyrkes hovedsagelig vin og oliven.

Områdets vinhistorie går helt tilbage til 700-tallet. Det har været en dramatisk historie med rigdom og høj kvalitet, indtil vinlusen satte en stopper for det. Så sent som omkring 1980 var kvaliteten af vinene i bedste fald kun på det jævne, men seriøse dyrkere, som satsede på kvalitet frem for kvantitet, har siden vist vejen.

I dag er Languedoc-Roussillon leverandør af en lang række fremragende vine. Vi vil stifte bekendtskab med et bredt udvalg af herlige vine både hjemme i restauranten hos Gert, men også når vi er på eventyr. Bl.a. skal vi smage vin fra det lille vineri Château Trillol, hvor de laver herlig Corbiere-vin, som vi nyder til vores medbraget frokost.

SØNDAG 09.05.2021 – OPLEV DET ÆGTE FRANKRIG

Markedsbod med røget skinker, pølser, oste mv.

Det kulørte og velduftende marked er ikke blot stedet, hvor du kan købe friske grøntsager, frugt, fisk, brød, ost og en lang række andre lækkerier. For de lokale har turen til markedet nærmest karakter af et ritual, som er en fast del af livsstilen i Sydfrankrig.

Her er man ikke bange for at bruge lidt ekstra tid på at høre om familien, og man tager sig også gerne tid til at vende verdenssituationen over en kop kaffe eller en tidlig Pastis på den nærliggende café.

I weekenden er hele familien med. Det er her, de mødes, socialiserer, går tur og oser. For den besøgende er der ikke nogen bedre måde at friske sit fransk op på. Det er en oplagt mulighed for at møde lokalbefolkningen, præcis som de er.

Og hvem kan modstå glæden ved at købe friske oliven, store saftige svesker, hjemmelavet ost, fransk nougat og stor saftige frugter eller økologiske grøntsager, der dyrkes inden for 30 km’s afstand?

 

RENNES LE CHÂTEAU

Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området.

Den smukke maleriske landsby er blevet kendt langt ud over Frankrigs grænser. Det skyldes bl.a. Dan Brown’s “Da Vinci mysteriet”.

På trods af at den lille by har blot 71 indbyggere – de færreste bosiddende i selve byen – så besøges den af tusindvis af nysgerrige.

Der er noget mystisk og uforklarligt over kirken og den lille landsby. Er det her tempelherrernes skjulte deres rigdomme? Er det her den sande historie om Marie Magdalene og Jesus skal findes?

Vi besøger den gamle kirke og hører om præstens hemmeligheder. Vi besøger hans fantastiske bibliotekstårn og det smukke orangeri, hvorfra der er en storslået udsigt over dalen. Og vi spiser vores medbragte sandwich på vejen.

Om eftermiddagen er der tid til at pakke, gå den sidste tur og indsnuse den friske bjergluft inden ‘Le Chef’ præsenterer rejsens sidste aftenmåltid.

MANDAG 10.05.2021 – UDE GODT MEN HJEMME BEDST…

tegning af pige som slipper en ballon

Selv om det vil være vemodigt, er det tid til at tage afsked for denne gang.

I bliver hentet ved hotellet af bussen, og kørt til lufthavnen. Og nu sættes næsen mod Danmark med kufferten fuld af gode oplevelser, herlige minder og livsglæde – nok til at holde næsen oven vande til næste eventyr…

 

Tak for denne gang og på gensyn!

 

herunder
kan I
finde link til program, pris og anden info

Bo og smag på Pyrenæerne  

Klik her og læs, hvad prisen dækker

Comments are closed.