Ældresagen – Værløse lokal afdeling

Floden Aude blomster på venstre sideÆldre Sagen Værløse

– Eventyrrejse for mennesker med sans for forkælelse

Rejseperiode:
06.08.2021 – 13.08.2021

DESVÆRRE KOM DU FOR SENT – ALT ER BOOKET
VI GLÆDER OS TIL AT SE DIG NÆSTE GANG!

Denne rejse, som vi har arrangeret i samarbejde med Knud Vedel fra Ældre Sagen Værløse, er en kombination af store kultur- og naturoplevelser, herlige oplevelser  og godt selskab.

Dagene er nøje tilrettelagt, så vi oplever forskelligartet natur, små hemmelige steder, den lokale befolkning og på toppen af det hele, herlig mad!

Hver dag vil ‘Le Chef’ tage imod os i Restauranten – Stedet, hvor autentisk mad, vin og kultur møder dansk kreativitet i et smagfuldt univers. Her banker hjertet for god kvalitet, lækre råvarer og smagfulde oplevelser.

Morgenmaden byder på buffet med lidt af hvert. Frokost består af sandwich, picnic eller vi spiser på lokal restaurant. Hver aften tryller Gert med potter og pander og frembringer en lækker 3-retters menu med årstidens lokale råvarer og herlige egns specialiteter. Hertil serveres lokale vine og friskt kildevand fra byens egene kilde.

Glæd dig til:

  • Pyrenæernes fantastiske landskaber med stejle bjergsider, dybe dale, imponerende udsigter og spændende flora og fauna.
  • Besøg ved Canal du Midi – den ældste fungerende kanal i verden.
  • Picnic og hygge i Slotshaven med den brusende flod som nærmeste nabo.
  • Besøg i bjerglandsby med store udsigter, besøg på det lokale osteri og den lille landsbykirke.
  • Dybe kløfter og knejsende klippeformationer på turen til Gorges de Jeaume.
  • Den smukke maleriske landsby, Rennes-le-Château som bl.a. Dan Brown fik gjort kendt, langt ud over Frankrigs grænser via “Da Vinci mysteriet”.
  • Vingårdsbesøg, sydfransk atmosfære og lokale specialiteter.
  • Det kulørte og velduftende lokale marked i Esperaza.
  • Solmodne tomater, oliven, catalanske specialiteter, verdens bedste gedeost, skønne herlige vine og meget, meget mere.
  • Godt selskab med charmerende og sjove mennesker i skøn kombination med gode oplevelser

Nedenstående program er flexibelt og der kan forekomme ændringer, hvis dette bliver nødvendigt.

DAG 1 – FLYVNING FRA KØBENHAVN TIL SYDFRANKRIG

I flyver fra København til Toulouse i Sydfrankrig, hvor Chéri, den ene part af jeres danske værter, står og venter på at I ankommer.

På turen til Axat får I rig lejlighed til at se Sydfrankrig åbne sig med cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer.

Når vi kommer frem til Hotel Axat, har fået bagagen op på værelserne og sundet os lidt, byder Chefkokken på en tiltrængt middag med udsøgt vin. I stuen serveres kaffe og gives en kort intro til ugen som kommer, inden vi går til ro.

DAG 2 – GORGE ST. JAUME. PÅ OPDAGELSE OG MAD I DET FRI

Vi kører, friske og veloplagte, til kløften Gorge de St.Jaume, som kunne være taget ud af historien om ’Ronja Røverdatter’. Vi går langs kløften, hvor væggene danner en naturlig stenhave, med vilde blomster og flotte bregner i alle revner. Når vi er fordi den lille vandmølle, kommer vi til de to gamle slotsruiner, Château Sabarda og Saint. Pierre. Château St. Pierre er en gammel middelalderlig borg, som var af stor betydning i Fenouillèdes historie. Det var opført i ægte Occitansk byggestil, hvor både slottet og landsbyen var beskyttet af en forsvarsmur. Over for St. Pierre ligger Château Sabardas som var med til at forsvare St. Pierre. De to forsvarsborge ligger ikke mere end et par hundrede meter fra hinanden, hvilket, tilbage i Middelalderen, gav en optimal beskyttelse. St. Pierre er i dag under renovering. Vi besøger slotsruinen. På tilbagevejen får vi et kig af Castle Fizel – den tredje borg i området. Den ligger stolt på sin klippe i 500 højde. Dens rolle var, sammen med Sabarda og St. Pierre at overvåge dalen og beskytte landsbyen. Slottet blev opført i det 10. århundrede. I 1258 overgik slottet til Aragon, som moderniserede det i 1500 tallet.

Tilbage ved lille kapel ’Notre Dame de Laval’, mødes vi med kokken, som har tændt op i den store grill. Og inden eftermiddagen forvandles til hygge og leg, spiser vi herlig mad, med god vin til – ren nydelse. Godt mætte af dagens oplevelser og kokkens herlige mad, tager tilbage vi til hotellet. Om aftenen serveres pølse- og ostebord med lokale delikatesser.

DAG 3 – OPLEV DET ÆGTE FRANKRIG

Det kulørte og velduftende marked er ikke blot stedet, hvor du kan købe friske grøntsager, frugt, fisk, brød, ost og en lang række andre lækkerier. For de lokale har turen til markedet nærmest karakter af et ritual, som er en fast del af livsstilen i Sydfrankrig.

Her er man ikke bange for at bruge lidt ekstra tid på at høre om familien, og man tager sig også gerne tid til at vende verdenssituationen over en kop kaffe eller en tidlig Pastis på den nærliggende café.

I weekenden er hele familien med. Det er her, de mødes, socialiserer, går tur og oser. For den besøgende er der ikke nogen bedre måde at friske sit fransk op på. Det er en oplagt mulighed for at møde lokalbefolkningen, præcis som de er.

Og hvem kan modstå glæden ved at købe friske oliven, store saftige svesker, hjemmelavet ost, fransk nougat og stor saftige frugter eller økologiske grøntsager, der dyrkes inden for 30 km’s afstand?

RENNES LE CHÂTEAU

Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området.

Den smukke maleriske landsby er blevet kendt langt ud over Frankrigs grænser. Det skyldes bl.a. Dan Brown’s “Da Vinci mysteriet”.

På trods af at den lille by har blot 71 indbyggere – de færreste bosiddende i selve byen – så besøges den af tusindvis af nysgerrige.

Der er noget mystisk og uforklarligt over kirken og den lille landsby. Er det her tempelherrernes skjulte deres rigdomme? Er det her den sande historie om Marie Magdalene og Jesus skal findes?

Vi besøger den gamle kirke og hører om præstens hemmeligheder. Vi besøger hans fantastiske bibliotekstårn og det smukke orangeri, hvorfra der er en storslået udsigt over dalen. Og vi spiser vores medbragte sandwich på vejen.

DAG 4 –  QUILLAN OG BESØG HOS KNUD

Vi tager til nabobyen Quillan, hvor Knud venter os i sit dejlige hus. Knud tager os på en hyggelig gåtur, hvor vi besøger byens fine kirke. Vi går til byens borg, hvorfra vi har en flot udsigt. Knud fortæller historien om borgen og dens betydning for området.

Vi spiser vores medbragte mad og der bliver tid til at købe en kop kaffe inden vi spadsere gennem den gamle by til bussen som venter os.

DAG 5 – FROMAGERIE I BJERGBYEN

Vi går en smuk tur i de prægtige Pyrenæer, måske er vi heldige at krydse et vildsvin eller få følgeskab af en kongeørn.

Vi ender i en smuk lille bjergby, hvor vi besøger den gamle kirke.

Vi skal besøge Roxane som sammen med sin mand har et lille fromagerie. Her lever hun sammen med sin mand af deres 40 geder. Vi skal høre og se, hvordan de laver ostene og vi skal selvfølgelig også smage Roxanes delikate oste.

På vores lille gåtur ca. 5 km hver vej, skal vi indånde Pyrenæernes rene luft, opleve at himlen ingen loft har og nyde den larmende stilhed.

Aftenen byder på en rolig picnic i slotshaven.

DAG 6 – QUERIBUS, VIN OG BYEN MED MØLLEN

Borg højt oppe på en klippe. Solstråler skinner på borgen

Dette betragtes undertiden som den sidste Cathar-højborg. På en måde har det sin rigtighed.

Efter faldet af Château Montségur i 1244 samlede de overlevende katarer sig i Corbières i en anden højtbeliggende borg på grænsen til Aragon.

Quéribus ligger som en ørnerede i 800 meters højde, godt isoleret for fjenden. Den enorme borg kan på stor afstand ses i horisonten, hvor den stikker op i himlen.

Det er nødvendigt at gå de sidste par hundrede meter. Indgangen til selve borgen er meget stejl og smal – en defensiv foranstaltning, som sammen med et kæmpe borgtårn dominererede forsvarsværkerne, der tilbage i middelalderen forsvarede grænsen og landskabet ‘Fenouillet’ mod de angribende tropper fra Spanien.

Fra toppen af borgens tårn er det muligt at nyde den spektakulære 360 graders udsigt over Pyrenæerne.

VIN I MØLLERENS BY

For foden af den mægtige borg ligger den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle – som stadig er i drift den dag i dag – troner på toppen af den lille by.

bjerge, mølle i dal

Byen er gjort berømt af den anerkendte forfatter Alphonse Daudet via ‘Lettres de mon moulin‘. ‘Breve fra min mølle’ er en af fransk litteraturs perler. Det er en samling charmerende noveller fra 1800-tallets Occitanien, skrevet med fantasi og indlevelse, humor og stor fortælleglæde. I sine noveller skildrer Daudet egnens natur og folkeliv i brydningstidens Frankrig i 1800-tallet.

Daudets novelle fra landsbyen handler om Sognepræsten i Cucugnan. Sognepræsten fortæller i en prædiken, at han drømte, at troen ikke længere var til stede blandt indbyggerne i Cucugnan. Præsten rejser fra Paradiset for at finde sine sognebørn i Skærsilden. Men præsten fandt ikke sine sognebørn i Skærsilden, men derimod i helvede. Præsten fortalte, at han derefter lavede en plan for tilgivelse, så alle de afdøde indbyggere fra landsbyen Cucugnan kunne genoprette deres tro og komme hjem til Paradiset.

Her er der mulighed for en lille gåtur, at købe en kop kaffe og en håndværkslavet småkage, bagt på mel fra det smukke mølle. Indsnus dette lille sted og nyd stemningen.

LANGUEDOC-VINENE

Kældermester tager vinprøve fra de store træfade med vin

Du bevæger dig rundt i vinområdet Languedoc-Roussillon.  Landskabet er smukt og dramatisk med stejle klipper, her dyrkes hovedsagelig vin og oliven.

Områdets vinhistorie går helt tilbage til 700-tallet. Det har været en dramatisk historie med rigdom og høj kvalitet, indtil vinlusen satte en stopper for det. Så sent som omkring 1980 var kvaliteten af vinene i bedste fald kun på det jævne, men seriøse dyrkere, som satsede på kvalitet frem for kvantitet, har siden vist vejen.

I dag er Languedoc-Roussillon leverandør af en lang række fremragende vine. Vi vil stifte bekendtskab med et bredt udvalg af herlige vine både hjemme i restauranten hos Gert, men også når vi er på eventyr. Bl.a. skal vi smage vin fra det lille vineri Château Trillol, hvor de laver herlig Corbiere-vin, som vi nyder til vores medbraget frokost.

DAG 7 – MIDDELALDERFÆSTNING CARCASSONNE

Middelalderbyen Carcasson i aftenrøde. Der er lys på byen

I 1209 sendte paven et korstog mod katharerne, som paven betragtede som kættere. Katharerne havde gjort Languedoc til deres hovedsæde. Alle herremændene fra Midi gjorde sig klar til kamp, herunder Trencavel, vicomten (visegreven) af Carcassonne, Béziers og Albi som var katharernes højborge.

Efter erobringen af Béziers og massakren på befolkningen, søgte korsriddernes største fjende tilflugt i Carcassonne. Derefter begyndte belejringen… Den imponerende fæstning har ikke færre end 52 tårne og en borgmur på over 3 km.

Der er tid til at kan du udforske de små, smalle gader, opleve den fantastiske katedral eller sidde på en af de mange, gamle torve og nyde en kold øl eller en ægte fransk espresso.
Vores frokostrestaurant, som sætter os tilbage til Middelalderen, byder på en regional specialitet. Men inden da, skal vi skal vi lige omkring Canal du Midi er den ældst forarbejdede kanal i verden.

Det tog 12.000 mænd 14 år at grave kanalen som betyder at man kan sejle mellem Middelhavet og Atlanterhavet. Da de var færdige, havde de fjernet over 7 millioner kubikmeter jord. Kanalen er et enestående ingeniørarbejde med over 320 sluser, opdæmninger og andre imponerende bygningsværker. Vi skal se en af de smukke sluser.

Vel hjemme bliver der tid til at pakke inden ‘Le Chef’ præsenterer rejsens sidste aftenmåltid.

DAG 8 – UDE GODT MEN HJEMME BEDST…

tegning af pige som slipper en ballon

Selv om det vil være vemodigt, er det tid til at tage afsked for denne gang.

I bliver hentet ved hotellet af bussen, og kørt til lufthavnen. Og nu sættes næsen mod Danmark med kufferten fuld af gode oplevelser, herlige minder og livsglæde – nok til at holde næsen oven vande til næste eventyr…

Tak for denne gang og på gensyn!

Comments are closed.