SSS Axat 2020

‘Søllerød Senior Sport i Sydfrankrig’ 

Rejseperiode: 21.09.2020 – 28.09.2020

Middelalderby med 52 tårneDet ukendte Sydfrankrig

Tag med til Occitanien og mærk historiens vingesus fra Romerriget til middelalderens imponerende befæstningsanlæg i Carcassonne. Occitanien rummer sin helt egen historie. Tidligere var regionen uafhængig af Frankrig, men i det 13. århundrede blev den efter korstogene mod de kætterske katharer tvunget til at slutte sig til resten af kongeriget.  I dag står minderne fra denne del af historien stadig tilbage i form af de berømte katharslotte, hvor de kætterske albigensere søgte tilflugt bag tykke forsvarsmure.

Lige som Carcassonne ikke er til at komme udenom, er “Carcassonnes fem sønner” heller ikke. Carcassonne kunne regne med sine fem fæstningsværker til at beskytte byen. Midt i kampen rejste de fem sønner sig massivt op foran fjenden, og denne ufremkommelige front var nok til at bremse de ivrige aragonere.

Denne mangfoldige rejse, under den sydfranske sol, bringer sulten frem, hvilket giver os mulighed for at smage på egnsretter, solmodne grøntsager og lokale specialiteter. På de autentiske markeder, samles de lokale for at bytte og sælge deres varer. Markedet bugner af lækre oste, grøntsager, frugter og specialiteter.

På pilgrimsruten gennem Occitaniens kulturhistoriske landskab, møder vi mikroskopiske landsbyer og klostre, som er bygget ind i klippeformationer.

Occitaniens landskab er præget af den omfattende vinavl, som dækker 40.000 hektar. Vi skal smage på områdets mangfoldige vine.

Landskabet er grønt og fyldt med friske dufte, man kan sanse og føle. I baggrunden troner Pyrenæerne som den perfekte kulisse. Ad små stier går ruten gennem åbne landskaber. Kom med og få en nærværende oplevelse.

slusesystem i SydfrankrigDIREKTE FLYVNING FRA KØBENHAVN TIL SYDFRANKRIG

På turen til Axat får du rig lejlighed til at se Sydfrankrig åbne sig for dig, med cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer.

Vi kører i vores egen bus og på vejen til Axat stopper vi ved den gamle historiske middelalderby Beziér, hvor vi holder en lille pause, for at strække benene og nyder Gerts madpakke, inden besøget ved den imponerende gamle sluse.

Canal du Midi er den ældst forarbejdede kanal i verden.

Det tog 12.000 mænd 14 år at grave kanalen. Da de var færdige, havde de fjernet over 7 millioner kubikmeter jord.

Kanalen er et enestående ingeniørarbejde med over 320 sluser, opdæmninger og andre imponerende bygningsværker.

Du skal se, verdens første trappesluse – ’Les 9 écluses de Fonseranes’ – slusen har 9 slusekamre, som strækker sig over 300 m.

GODE OPLEVER I SYDFRANKRIG…MED HØJT TIL LOFTET

Ko på mark med udsigt over bjergtoppe

Når sensommersolen danser i bjergene er der ikke noget bedre end at lægge vandreturen så du kan røre ved Pyrenæerne.

De fantastiske landskaber med stejle bjergsider, dybe dale og imponerende panoramaudsigter giver dig mulighed for at deltage på forskellige vandreture, hvor du ser fyrretræer, rislende bække og rundslidte klipper.

Oplev også den spændende flora og fauna som Pyrenæerne er kendt for. Nyd de græssende heste, køer og får og oplev, hvordan dine lunger fyldes af ren bjergluft.

Vandreture i Pyrenæerne kan tilrettelægges præcis som du ønsker. Der er korte, lange, lette, mere krævende og meget krævende vandreture.

RENNES LE CHÂTEAU

Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området.

Den smukke maleriske landsby er blevet kendt langt ud over Frankrigs grænser. Dette skyldes bl.a. Dan Brown’s “Da Vinci mysteriet”.

På trods af at den lille by har blot 71 indbyggere – de færreste bosiddende i selve byen – så besøges den af  tusindvis af nysgerrige.

Der er noget mystisk og uforklarligt over kirken og den lille landsby. Var det her tempelherrernes skjulte deres rigdomme? Var det her den sande historie om Marie Magdalene og Jesus skal findes?

Vi besøger den gamle kirke og hører om præstens hemmeligheder. Vi besøger hans fantastiske bibliotekstårn og det smukke orangeri, hvorfra der er en storslået udsigt over dalen.

Stor bi tager nektar fra gul blomst

BYEN AXAT OG HONNINGVÆRKSTED

Tag en slentretur gennem de smalle gader og nyd den hyggelige lille by mens du hører om byens historie.

Indsnus de prægtige Pyrenæer, hvor du måske er så heldig at krydse et vildsvin eller få følgeskab af en kongeørn.

Nyd Gerts hjemmelavede lækkerier i slotshaven og besøg byens lille honningværksted, hvor der er mulighed for at smage honning fra blomster, vi ikke kender i Danmark.

Honning er en koncentreret vandig opløsning af druesukker (Glukose) og frugtsukker (fruktose) i stort set lige mængde, som er dannet af biens enzymer ud fra blomsternektarens sukker. Viste du, at Akacie indeholder mere frugtsukker end de fleste andre planter? Det er det høje indhold som gør akaciehonning flydende – det gælder også for vores bjergakaciehonning.

Duft til de underskønne, forskelligartede og håndlavede håndsæber og opdag de vidunderlige honningkager med alskens lækkerier lige fra ingefær til figener. Honning krydderkage, som de kun kan fremstilles i ‘Europas Honningkrukke’!

Der er selvfølgelig mulighed for at købe lidt af lækkerierne med hjem enten til dig selv eller en du har kær.

Markedsbod med røget skinker, pølser, oste mv.

BESØG ET LOKALT MARKED OG OPLEV DET ÆGTE FRANKRIG

Det kulørte og velduftende markedet er ikke blot stedet, hvor du kan købe friske grøntsager, frugt, fisk, brød, ost og en lang række andre lækkerier.

For de lokale har turen til markedet nærmest karakter af et ritual, som er en fast del af livsstilen i Sydfrankrig.

Her er man ikke bange for at bruge lidt ekstra tid på at høre om familien, og man tager sig også gerne tid til at vende verdenssituationen over en kop kaffe eller en tidlig Pastis på den nærliggende café.

I weekenden er hele familien med. Det er her de mødes, socialiserer, går tur og oser. For den besøgende er der ikke nogen bedre måde at friske sit fransk op på. Det er en oplagt mulighed for at møde lokalbefolkningen præcis som de er.

Og hvem kan modstå glæden ved at købe friske oliven, store saftige svesker, hjemmelavet ost, fransk nougat og stor saftige frugter eller økologiske grøntsager, der dyrkes inden for 30 km’s afstand.

Middelalderbyen Carcassonne i aftenrøde. Der er lys på byenMIDDELALDERFÆSTNING –  CARCASSONNE

1209 sendte paven et korstog mod kætterne, som havde gjort Languedoc til deres hovedsæde. Alle herremændene fra Midi gjorde sig klar til kamp herunder Trencavel, vicomten af Carcassonne, Béziers og Albi, katharernes højborge, som gjorde modstand. Efter erobringen af Béziers og massakren på befolkningen, søgte korsriddernes største fjende tilflugt i Carcassonne. Derefter begyndte belejringen… Den imponerende fæstning har ikke færre end 52 tårne og en borgmur på over 3 km.

Der er tid til at kan du udforske de små, smalle gader, opleve den fantastiske Katedral eller sidde på en af de mange, gamle torve og nyde en kold øl eller en ægte fransk expresso. Vores frokost restaurant, som sætter os tilbage til Middelalderen, byder på en regional specialitet.

Gedeflok og hyrde får gennem lille landsbyBYEN FOR ENDEN AF VEJEN

En ensomt beliggende landsby i 1.394 m højde byder på bjergtagende udsigt og frisk bjergluft.

13 km fra Axat ender vejen. Vi besøger byen Le Clat. Landsbyens stenhuse med teglstenstage i changerende gule og røde farver står tæt op ad bjerget, hvor ”Gedemor”, som er en af byens bare 32 indbyggere, opdrætter de firbenede mælkeleverandører.

Den elskelige dame kan ikke engelsk, men gør sig forståelig med venlige fagter.

Her lever hun sammen med sin mand af deres 50 geder. På det lille fromagerie ser og hører du, hvordan de laver ostene og der er naturligvis også smagsprøver på de delikate oste, som er ‘fermier’ – ægte fransk gårdost.

På en lille gåtur vil du indånde Pyrenæernes rene luft, opleve at himlen ingen loft har og nyde den larmende stilhed.

kløft med kloster BETAGENDE GORGE DE GALAMUS

Et besøg i ”Gorge de Galamus” giver dig en gåsehudsfremkaldende oplevelse.

Gorge betyder kløft, og denne kløft er 400m dyb og over 2,5 km lang. Selve kløften er skabet af floden Agly, der gennem millioner af år langsomt har skåret sig vej ned gennem de smukke kalksten.

Højt oppe på kløftens væg går den gamle vej fra 1894. Vejen blev hugget ind i den lodrette klippe og er den eneste vej som forbinder baglandet i Corbiere med hovedvejen i St. Paul.

I den sydlige ende af kløften ligger det lille pilgrimkloster St.Antoine-De-Galamus, som klamrer sig til klippeafsatsen.

Klostret besøges via en smuk, lille smal og naturlig sti.  Det er muligt at gå et stykke ud i kløften for at betragte dette fantastiske sted med al sin skønhed.

BORG SET FRA OVEN

QUERIBUS

Dette betragtes undertiden som den sidste Cathar-højborg.

På en måde har det sin rigtighed.

Efter faldet af Château Montségur i 1244 samlede de overlevende katarer sig i Corbières i en anden højtbeliggende borg på grænsen til Aragon.

Quéribus ligger som en ørnerede i 800 meters højde, godt isoleret for fjenden. Den enorme borg kan på stor afstand ses i horisonten, hvor den stikker op i himlen.

Det er nødvendigt at gå de sidste par hundrede meter. Indgangen til selve borgen er meget stejl og smal – en defensiv foranstaltning, som sammen med et kæmpe borgtårn dominererede forsvarsværkerne, der tilbage i middelalderen forsvarede grænsen og landskabet ‘Fenouillet’ mod de angribende tropper fra Spanien.

Fra toppen af borgens tårn er det muligt at nyde den spektakulære 360 graders udsigt over Pyrenæerne.

Udsigt over dalenVIN I MØLLERENS BY 

For foden af den mægtige borg ligger den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle, som stadig er i drift den dag i dag, troner på toppen af den lille by. Her er der mulighed for en lille gåtur, købe en kop kaffe og nyde stemningen.

Du bevæger dig rundt i vinområdet Languedoc-Roussillon.  Landskabet er smukt og dramatisk med stejle klipper, her dyrkes hovedsagelig vin og oliven.

Områdets vinhistorie går helt tilbage til 700-talleter. Det har været en dramatisk historie startende med rigdom og høj kvalitet, hvilket vinlusen satte en stopper for. Så sent som omkring 1980 var kvaliteten af vinene i bedste fald kun på det jævne, men seriøse dyrkere, som satsede på kvalitet frem for kvantitet, viste vejen.

I dag er Languedoc leverandør af en lang række fremragende vine. Du vil stifte bekendtskab med et bredt udvalg, bl.a. på det lille vineri Château Trillol, hvor de laver herlig Corbiere vin, som du kan nyde til en medbragt frokost.

kystby ved middelhavet. kirke i baggrunden

Middelhavet og den lille fiskelandsby Collioure

Du kan lade dig forføre af den maleriske, gamle fiskerby, Collioure, der med masser af patina, palmer og dufte dumper lige ud i Middelhavet.

Byen, som er så karakteristisk med sine stejle gader og varme farver, kan næsten virke forkælet, for den har det hele: en malerisk strandpromenade, snirklede gader og trange gyder med gode spisesteder, en gammel fæstningsborg med den skønneste udsigt og en af de mange dejlige strande.

Gå en tur langs vandet inden du spiser frokost på strandboulevarden. Dyp tæerne i Middelhavet eller køb forfriskninger på ’Café Les Templiers’, som er kendt for sine smukke kunstværker fra malere som Picasso, Dali og Matisse.

Besøg den imponerende borg “Le Château Royal”, som var feriested for kongerne af Mallorca. Gå endelig ikke glip af det imponerende alter i den flotte, gamle kirke “Eglise Notre Dame des Anges”, som også rummer det populære runde klokketårn som ofte ses på både fotografier og malerier af Collioure. Din tid på egen hånd giver også mulighed for besøg på byens gamle olivenlund med den gamle olivenmølle eller vinkælderen Cellier Dominicain, som er kendt for sin søde vin.

Bo og smag på Pyrenæerne   

Hvad dækker prisen

Comments are closed.