Området omkring os

Axat ligger i det sydfranske departement, Aude, som igen ligger i regionen Languedoc-Roussillon. Området omkring os har stolte traditioner, en dramatisk historie og en fantastisk kulturarv. Mens Aude er omgivet af Pyrenæerne i syd, de sorte bjerge i nord og den skønne Middelhavskyst i øst, er Axat omgivet af dramatiske klipper i op til 1000m højde.

Departementet er opkaldt efter den kystnære flod, som løber gennem departementet fra syd til nord…..og gennem Axat, kun et stenkast fra hotellet.

I 1200-tallet blev de asketiske katharer, som prædikede en kristendom indeholdende en ond skabergud og en god forløsergud, en trussel mod både paven og den franske konge, som satte et korstog i gang for at komme dem til livs! I dag knejser store stolte borge, slotte og ruiner, hvoraf flere af dem er på UNESCO’s verdensarvsliste, øverst oppe på bjergtoppe og vidner om dengang – i datidens Occitanien, hvor mange var interesserede i at herske over ’Europas honningkrukke’, som området bliver kaldt.

Her, i tolerancens og livsglædens land, lader vi os opsluge blandt de lokale. Ustresset drømmer vi os tilbage til hofballer og ridderturneringer, til dengang hvor troubadourerne sang sig ind i borgfruernes hjerter med sange om elskov og begær. Vi lytter til kirkeklokkerne i det fjerne, henter de friskbagte croissanter og gemmer os på de hemmelige steder, hvor franskmændene selv ynder at komme.

Aude er en kontrast af landskaber, smagsnuancer og oplevelser. Enorme vinmarker skjuler små intime landsbyer som fx i vindistriktet Corbières. Her findes den lille uanselige landsby Rennes-le-Château, hvis historie beretter om en fattig præst, der af uforklarlige grunde kom i besiddelse af store mængder penge i det forrige århundrede  Byen fik pludselig fik en opblomstring efter at Bestseller forfatteren Dan Brown lod landsbyen få en central rolle i bogen ’Da Vinci Mysteriet’.

Selv om det er unødvendigt at sige det, er gastronomien i denne region en kunst i sig selv. Uanset om man vælger at spise på små lokale restauranter, hvor mor eller far står bag kødgryderne, eller om man vælger en af områdets gourmet restauranter, flere af dem med den eftertragtede Michelin stjerne, vil man få en enestående smags-oplevelse med lokale specialiteter og store vine fra Frankrigs ældste vinregion. Herfra kender vi den perlende og henrivende Blanquette de Limoux, for slet ikke at tale om den prestigefyldte begivenhed ’Toques et Clochers’ hvor opkøbere fra hele verdenen flokkes om at købe de mest lovende fade fra AOC Limoux. Det er ikke en selvfølge at dette vinområde i dag regnes for et af de områder der udvikler sig mest og hurtigst i Europa.

Mest fantastisk er områdets utallige vandrestier og helt specielt er den gamle ’Le Sentier Cathare’ (Katharernes stil). En over 250 km lang vandresti fra Foix til Middelhavet. Stien blev brugt af Katharene når de skulle fra borg til borg i det ufremkommelige område. Området gav dem dog den beskyttelse, der sikrede, at de kunne udbrede deres tro og leve i frihed i over 100 år. Sæt din fod i katharernes fodspor og du bliver – uden brug af tidsmaskine – bragt 800 år tilbage i tiden. Stien er et populært alternativ til pilgrimsruten Caminoen, enten fordi gæsterne allerede har gået den på den gamle pilgrimsrute, eller fordi de ønsker at vandre et sted, hvor der er færre turister og større komfort.

Områdeter endvidere et paradis for cyklister. Det er netop her, at de seje ryttere fra Tour de France prøver kræfter med Pyrenæerne. Desuden er der utallige andre muligheder i området omkring os, fx at udforske underjordiske huler, klatre i bjergene, eller lege på floden og deltage i en af de mange sportsaktiviteter som Riverraft, kano, hydrospeed.

HotelAxat

Comments are closed.