Axat – lille by, store oplevelser

Axat ligger lige for foden af Pyrenæerne. På alle sider rejser de majestætiske bjerge sig som en beskytter mod alverdens luner.

Byen ligger i 400 m højde ved kløften ‘Gorges de Saint-Georges’. I bunden af dalen og gennem byens centrum løber den brusende flod L’Aude. Midt i floden ligger en lille ø – det er herfra man dypper de vandringsømme fødder i det kølige vand alt mens den kolde rosévin køler gangen og tankerne flyver tilbage til dagens oplevelser.

Den lille idylliske by giver uanede muligheder, lige fra total afslapning fra den stressede hverdag, hen over fordybelse i både historie, kultur, vin, gastronomi og natur, til aktive udfordringer inden for River Raft, Climbing, Mountain bike, skisport for slet ikke at glemme alle de populærer vandreture.

Byen, som har knap 700 fastboende, har ægte fransk charme og atmosfæren er hjertelig og varm. Gaderne er præget af lokale, som alle har tid og venlighed tilovers. Der er en naturlig nysgerrighed og en ivrig følgen med i dagens gang i Axat. Byen har flere forretninger så som købmand, bager, slagter mv. Der er endvidere en café lige ud til floden.

På en stejl klippeskråning ligger resterne af det gamle slot. Slottet var hovedsæde for slægten De Dax d’Axat og blev bygget helt tilbage i 1400-tallet. Ved siden af slottet byggede Raymond de Dax, sejrherre og baron Dax d’Axat, tilbage i 1630 byens kirke. Flere medlemmer af slægten Dax d’Axat ligger begravet under kirkens gulv. Fra kirken, som ikke længere er i brug, er der en formidabel udsigt ud over dalen, de gamle hustage og den gamle bro.

Broen er et sjældent kunstværk langs den 223 km lange flod. Og trods den nuværende bro er mere solid end den pilgrimmene benyttede i middelalderen, er det alligevel helt fantastisk at broen eksisterer endnu, for når først l’Aude rejser sig, tager den hvad som helst med sig. Broen har tidligere været anvendt af Pilgrimme på deres vej mod Santiago de Compostella i det nordvestlige Spanien.

Aqua d’or betyder ’vand af guld’ – og lige præcis det får man at smage, når hotellet serverer iskoldt vand fra byens egen kilde. Vandet kommer fra de høje bjerge og er løbet langt for at give os denne nydelse. De skiftende geologiske lag, som karakteriserer området, virker som et naturligt mineralfilter, der sikrer, at kildevandet bevarer sin oprindelige renhed og sit velafbalancerede mineralindhold.

Så altså Axat – lille by, store oplevelser. Se mere om vores lille landsbyhotel Hotel Axat

Comments are closed.