sollerod bridge 2020

At rejse med sclerose

Søllerød Bridge på Sydfranske oplevelser med et touch af bridge

Eventyrrejse for mennesker med sans for forkælelse

Rejseperiode:
21.08.2020 – 28.08.2020

 

 

Denne rejse, som vi har arrangeret i samarbejde med Ellen Fænøe, er en kombination af store kultur- og naturoplevelser, herlig bridge og godt selskab.

Dagene er nøje tilrettelagt, så vi oplever forskelligartet natur, små hemmelige steder, den lokale befolkning og på toppen af det hele, bridge i det omfang I selv ønsker.

Vi har 5 bridgeborde samt spillekasser og kort til 20 personer. Nogle af vores bridgeklubber medbringer selv bridgemates andre gør ikke og de klare bridgespillet med notering på sedler og regnskab på manuel vis.

Hver dag vil ‘Le Chef’ tage imod os i Restauranten – Stedet, hvor autentisk mad, vin og kultur møder dansk kreativitet i et smagfuldt univers. Her banker hjertet for god kvalitet, lækre råvarer og smagfulde oplevelser.

Morgenmaden byder på buffet med lidt af hvert. Frokost består af sandwich, picnic eller vi spiser på lokal restaurant. Hver aften tryller Gert med potter og pander og frembringer en lækker 3-retters menu med årstidens lokale råvarer og herlige egns specialiteter. Hertil serveres lokale vine og friskt kildevand fra byens egene kilde.

Nedenfor kan du læse lidt mere om de enkelte udflugter.

DIREKTE FLYVNING FRA KØBENHAVN TIL SYDFRANKRIG

slusesystem i SydfrankrigVi flyver fra København til Montpellier i Sydfrankrig, hvor Chéri står og venter på jer.

På turen til Axat får du rig lejlighed til at se Sydfrankrig åbne sig for dig, med cypresser, platanalleer, og små hyggelige landsbyer.

Vi kører i vores egen bus og på vejen til Axat stopper vi ved den gamle historiske middelalderby Beziér, hvor vi holder en lille pause, for at strække benene og nyder den lille sandwich Gert har lavet til os, inden vi besøger den imponerende gamle sluse.

Canal du Midi er den ældst forarbejdede kanal i verden.

Det tog 12.000 mænd 14 år at grave kanalen. Da de var færdige, havde de fjernet over 7 millioner kubikmeter jord.

Kanalen er et enestående ingeniørarbejde med over 320 sluser, opdæmninger og andre imponerende bygningsværker.

Du skal se, verdens første trappesluse – ’Les 9 écluses de Fonseranes’ – slusen har 9 slusekamre, som strækker sig over 300 m.

Når vi kommer frem til hotel Axat, har fået bagagen op på værelserne og lige sundet os lidt, mødes vi til en kort introduktion af ugen der kommer, og området omkring os.

Chefkokken byder på en tiltrængt middag med udsøgt vin. I stuen serveres kaffe inden vi går til ro.

BYEN AXAT OG HONNINGVÆRKSTED

Smal gade i AxatVi starter dagen med en lille langsom slentretur i smalle gader og opdager den hyggelige lille by Axat. Vi hører lidt om byens historie og ser hvor butikkerne er og den slags.

Turen går videre ud i de smukke og prægtige Pyrenæer, hvor vi indsnuser den rene bjergluft. Måske er vi så heldige at krydse et vildsvin eller få følgeskab af en kongeørn.

Turen er på ca 5 km. Når vi har samlet appetit til frokosten, serverer Gert lækkerier i slotshaven.

Om eftermiddagen besøger vi byens lille honningværksted, hvor der er mulighed for at smage honning fra blomster, vi ikke kender i Danmark.

Honning er en koncentreret vandig opløsning af druesukker (Glukose) og frugtsukker (fruktose) i stort set lige mængde, som er dannet af biens enzymer ud fra blomsternektarens sukker. Viste du, at Akacie indeholder mere frugtsukker end de fleste andre planter? Det er det høje indhold som gør akaciehonning flydende – det gælder også for vores bjergakaciehonning.

Du kan dufte til de underskønne, forskelligartede og håndlavede håndsæber og opdage de vidunderlige honningkager med alskens lækkerier lige fra ingefær til figener. Honningkrydderkage, som de kun kan fremstilles i ‘Europas Honningkrukke’!

Der er selvfølgelig mulighed for at købe lidt af lækkerierne med hjem enten til dig selv eller en du har kær.

Markedsbod med røget skinker, pølser, oste mv.BESØG ET LOKALT MARKED OG OPLEV DET ÆGTE FRANKRIG

Det kulørte og velduftende markedet er ikke blot stedet, hvor du kan købe friske grøntsager, frugt, fisk, brød, ost og en lang række andre lækkerier.

For de lokale har turen til markedet nærmest karakter af et ritual, som er en fast del af livsstilen i Sydfrankrig.

Her er man ikke bange for at bruge lidt ekstra tid på at høre om familien, og man tager sig også gerne tid til at vende verdenssituationen over en kop kaffe eller en tidlig Pastis på den nærliggende café.

I weekenden er hele familien med. Det er her de mødes, socialiserer, går tur og oser. For den besøgende er der ikke nogen bedre måde at friske sit fransk op på. Det er en oplagt mulighed for at møde lokalbefolkningen præcis som de er.

Og hvem kan modstå glæden ved at købe friske oliven, store saftige svesker, hjemmelavet ost, fransk nougat og stor saftige frugter eller økologiske grøntsager, der dyrkes inden for 30 km’s afstand.

RENNES LE CHÂTEAU

Allerede på køreturen op til byen er der små, men tydelige tegn på, at den lille by skiller sig ud fra andre småbyer i området.

Den smukke maleriske landsby er blevet kendt langt ud over Frankrigs grænser. Dette skyldes bl.a. Dan Brown’s “Da Vinci mysteriet”.

På trods af at den lille by har blot 71 indbyggere – de færreste bosiddende i selve byen – så besøges den af  tusindvis af nysgerrige.

Der er noget mystisk og uforklarligt over kirken og den lille landsby. Var det her tempelherrernes skjulte deres rigdomme? Var det her den sande historie om Marie Magdalene og Jesus skal findes?

Vi besøger den gamle kirke og hører om præstens hemmeligheder. Vi besøger hans fantastiske bibliotekstårn og det smukke orangeri, hvorfra der er en storslået udsigt over dalen.  Vi spiser vores medbragte sandwich på vejen.

LIMOUX – MAISON GUINOT OG ANDRE LÆKKERIER  

Vi kører til den lille by Limoux, som ligger cirka 35 km kørsel fra Axat. Vi nyder en kop kaffe på det gamle torv og indsnuser atmosfæren i byens gader.

Vi fortsætter til vinhuset Maison Guinot , som stammer fra 1875. Her værner man stolt om vintraditionerne. Selvom den moderne teknologi for længst har udviklet teknikker, der automatisk vender vinflaskerne, gør man hos Maison Guinot en dyd ud af stadig at vende de mousserende vine i hånden med den traditionelle metode. Vi skal smage den vidunderlige mousserende Blanquette de Limoux.

Husets vinkælder, som rummer 2500 m2,  indeholder 30.000 flasker, og i løbet af 30 dage vendes flaskerne 1/4 omgang hver dag. Blanquette de Limoux menes at være Frankrigs første mousserende vin. Tæt på Limoux ligger det gamle munkekloster Saint-Hilaire, hvor man mener, benediktinerne første gang opfandt den boblende vin.

Bag klosterets smukke søjlegange og tykke mure har man fundet munkenes skrifter, som helt tilbage i 1531 berettede om den traditionelle vinmetode. I dag er Saint-Hilaire et fredfyldt sted, hvor folk kommer for at læse, studere og skrive. Med os har vi Gerts dejlige frokost.

udstilling med lokale delikatesser

LOKALE DELIKATESSER HOS MAISON J. AYMERIC

Godt mætte af både historie, frokost og herlige bobler sætter vi næsen hjemad, men inden lægger vi lige vejen omkring et lille hyggeligt sted.

Vi besøger vi ’Maison J. Aymeric’. Maison J. Aymeric er en lille familievirksomhed, som begyndte i byen Limoux.

Grundlæggeren Joseph Americ, som var uddannet slagter, begyndte at henkoge sin hjemmelavede og populære Fricassée, så denne kunne holde sig længere hos kunderne, som ofte kom langvejs fra og som derfor kunne købe retten med hjem, så de ikke skulle tage rejsen så ofte. Hurtigt fik andre hjemmelavede specialiteter samme behandling.

Idag har de et stort udvalg af håndværkslavet delikatesseprodukter. Du kan finder alt lige fra ‘Terrine de sanglier au Maury’ – som er en hjemmelavet pâte med den lokale søde Maury vin, henover ‘Cassoulet au confit de canard’ – den lokale ret, som bondekonerne i Castelnaudary, lavede til soldaterne under englendernes belejring af byen under hundredesårs krigen. Retten tilberedes af syltet and, Toulouse pølse og store hvide bønner. Du kan selvfølgelig også finde ‘Limonade artisanale cerise griotte’ – den friske håndlavede syrlige kirsebærsaft samt fransk nougat.

Vi besøger stedet, hvor vi kan drikke kaffe og købe lokale lækkerier.

kløft med klosterBETAGENDE GORGE DE GALAMUS

Et besøg i ”Gorge de Galamus” giver dig en gåsehudsfremkaldende oplevelse.

Gorge betyder kløft, og denne kløft er 400m dyb og over 2,5 km lang. Selve kløften er skabet af floden Agly, der gennem millioner af år langsomt har skåret sig vej ned gennem de smukke kalksten.

Højt oppe på kløftens væg går den gamle vej fra 1894. Vejen blev hugget ind i den lodrette klippe og er den eneste vej som forbinder baglandet i Corbiere med hovedvejen i St. Paul.

I den sydlige ende af kløften ligger det lille pilgrimkloster St.Antoine-De-Galamus, som klamrer sig til klippeafsatsen.

Klostret besøges via en smuk, lille smal og naturlig sti.  Det er muligt at gå et stykke ud i kløften for at betragte dette fantastiske sted med al sin skønhed.

 

Udsigt over dalenVIN I MØLLERENS BY 

For foden af den mægtige borg ligger den smukke lille by Cucugnan, hvis mølle, som stadig er i drift den dag i dag, troner på toppen af den lille by.

Byen er berømt af den anerkendte forfatter Alphonse Daudet i dennes ‘Lettres de mon moulin‘. ‘Breve fra min mølle’ er en af fransk litteraturs perler. Det er en samling charmerende noveller fra 1800-tallets Occitanien, skrevet med fantasi og indlevelse, humor og stor fortælleglæde. I sine noveller skildre Daudet egnens natur og folkeliv i brydningstidens  Frankrig i 1800-tallet.

Daudet novelle fra landsbyen handler om Sognepræsten i Cucugnan. Sognepræsten fortæller i en prædiken, at han drømte, at tro ikke længere var til stede blandt indbyggerne i Cucugnan. Præsten rejser fra Paradiset for at finde sine sognebørn i Skærsilden. Men præsten fandt ikke sine sognebørn i Skærsilden men derimod i helvede. Præsten fortalte, at han derefter lavede en plan for tilgivelse, så alle de afdøde indbyggere fra landsbyen Cucugnan kunne genoprette deres tro og komme i hjem til Paradiset.

Her er der mulighed for en lille gåtur, købe en kop kaffe og en håndværkslavet småkage, bagt på mel fra det smukke mølle. Indsnus dette lille sted og nyde stemningen.

Kældermester tager vinprøve fra de store træfade med vinDu bevæger dig rundt i vinområdet Languedoc-Roussillon.  Landskabet er smukt og dramatisk med stejle klipper, her dyrkes hovedsagelig vin og oliven.

Områdets vinhistorie går helt tilbage til 700-talleter. Det har været en dramatisk historie startende med rigdom og høj kvalitet, hvilket vinlusen satte en stopper for. Så sent som omkring 1980 var kvaliteten af vinene i bedste fald kun på det jævne, men seriøse dyrkere, som satsede på kvalitet frem for kvantitet, viste vejen.

I dag er Languedoc-Roussillon leverandør af en lang række fremragende vine. Vi vil stifte bekendtskab med et bredt udvalg af herlige vine både hjemme i Restauranten hos Gert men også når vi er på eventyr. Bl.a. skal vi smage vin fra det lille vineri Château Trillol, hvor de laver herlig Corbiere vin, som vi nyder til vores medbraget  frokost.

Middelalderbyen Carcasson i aftenrøde. Der er lys på byenMIDDELALDERFÆSTNING –  CARCASSONNE

1209 sendte paven et korstog mod katharerne, som paven betragtede som kætter. Katharerne havde gjort Languedoc til deres hovedsæde. Alle herremændene fra Midi gjorde sig klar til kamp herunder Trencavel, vicomten af Carcassonne, Béziers og Albi som var katharernes højborge.

Efter erobringen af Béziers og massakren på befolkningen, søgte korsriddernes største fjende tilflugt i Carcassonne. Derefter begyndte belejringen… Den imponerende fæstning har ikke færre end 52 tårne og en borgmur på over 3 km.

Der er tid til at kan du udforske de små, smalle gader, opleve den fantastiske Katedral eller sidde på en af de mange, gamle torve og nyde en kold øl eller en ægte fransk expresso. Vores frokost restaurant, som sætter os tilbage til Middelalderen, byder på en regional specialitet.

BridgespillereBRIDGE, BRIDGE, BRIDGE OG HYGGE

Dagen står på Bridgeturnering ved vores 5 bridgeborde.

Hotel Axat er selvfølgelig vært ved en lille gave til vinderne.

Når maverne knurrer spiser vi en lille lækker sandwich.

Om eftermiddagen er der tid til at pakke, gå den sidste tur, eller bare sidde ved floden med et køligt glas rose og dyppe tæerne i floden inden kokken tænder op i den store grill. Og mens mørket sænker sig spiser vi herlig mad, med god vin til – ren nydelse.

De som ikke spiller bridge kan enten nyde en stille dag ved floden, gå med en tur i de smukke Pyrenæer eller spille petanque på den lokale petanquebane.

tegning af pige som slipper en ballon

UDE GODT MEN HJEMME BEDST…

Selv om det vil være vemodigt, er det tid til at tage afsked for denne gang.

I bliver hentet ved hotellet af bussen, og kørt til lufthavnen. Og nu sættes næsen mod Danmark med kufferten fuld af gode oplevelser, herlige minder og livsglæde – nok til at holde næsen oven vande til næste eventyr…

Tak for denne gang og på gensyn!

 

Bo og smag på Pyrenæerne 

Hvad dækker prisen

Comments are closed.